czwartek, 26 stycznia 2012

Placuszki cynamonowe z karmelizowanymi jabłkami i bananami

Lekkie, puszyste placuszki o wspaniałym, cynamonowym smaku z dodatkiem jabłek i bananów otoczonych pysznym karmelem. Doskonałe zarówno na słodki obiad, jak i na podwieczorek. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Polecam :)

piątek, 20 stycznia 2012

Kotleciki z dorsza z parmezanem

Kotleciki te to efekt eksperymentów przy dosyć  ograniczonych zasobach :). Okazały się pysznym rozwiązaniem, gdy nie mamy dostępu do świeżej ryby i jesteśmy zmuszeni nadać jakiś smak tej mrożonej. Zapewniam, że dzięki paru dodatkom mrożona kostka rybna nabiera wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąska z sosem koperkowym jak i jako danie główne wraz z pieczonymi ziemniaczkami i kiszoną kapustą.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Roladki z kurczaka z musem z awokado

Kolorowy obiad na zimowe dni. Kurczak świetnie pasuje do musu z awokado z dodatkiem pasty z kolendry, czosnku i papryczki chili. Wbrew pozorom roladki przygotujemy łatwo i szybko, kluczem do sprawnego zawijania są odpowiednie kawałki piersi z kurczaka. Dla niewprawionych opisałam również jak sobie pomóc z zawijaniem przy użyciu folii spożywczej. Roladki proponuję podawać razem z  ryżem z dodatkiem curry i ulubionymi warzywami.


piątek, 13 stycznia 2012

Oponki czyli amerykańskie doughnuts w cukrze cynamonowym

Najbardziej smakowały mi te kupione na dublińskiej ulicy, razem z bardzo gorącą kawą. Od dłuższego czasu miałam ochotę na powtórkę, niestety nigdzie u nas nie mogłam na nie trafić. Kiedy więc nastał karnawał wiedziałam,  że okres pączkowo-faworkowy zacznę właśnie od nich: oponek w cukrze cynamonowym.

środa, 4 stycznia 2012

Galette des rois czyli kto zostanie królem?

Galette des rois czyli ciasto królów to wypiek tradycyjnie przygotowywany we Francji z okazji chrześcijańskiego święta Trzech Króli. Dwie najpopularniejsze wersje to albo okrągły placek z ciasta francuskiego (na północy Francji) lub wieniec z ciasta drożdżowego (na południu). Cała zabawa polega na tym, żeby ukryć w środku małą figurkę lub po prostu ziarnko fasoli (oryginalnie było to ziarnko bobu). Kto natrafi na taki drobiazg w swojej porcji ogłoszony zostaje królem i najczęściej jego głowę przez cały wieczór musi zdobić papierowa korona. Często też wybrany w ten sposób szczęśliwiec jest zobligowany do przygotowania kolejnego przyjęcia czy do upieczenia następnego ciasta.

Na święto to szczególnie czekają dzieci. To do najmłodszego w towarzystwie należy decyzja do kogo trafić ma dany kawałek ciasta (najczęściej decyzje te podejmuje siedząc pod stołem).
Parę dni przed świętem Trzech Króli Galette des rois można kupić we francuskich cukierniach, piekarniach i sklepach spożywczych. Co ciekawe, figurki często dołączane są oddzielnie (z obawy przed udławieniem się). Uważam jednak, że wersja z ciasta francuskiego jest tak prosta, że szkoda byłoby nie spróbować przygotować jej samodzielnie, oczywiście umieszczając w środku mały drobiazg. Mi szczególnie przypadł do gustu krem migdałowy i na pewno jeszcze nie raz wykorzystam go w formie nadzienia, na przykład do rogalików czy tarty.

Świąteczne wypieki na 6 stycznia to nie tylko pomysł Francuzów. Grecy, Hiszpanie, Portugalczycy, Szwajcarzy czy Meksykanie także mają swoje wersje ciasta z okazji Trzech Króli. Ale to może w przyszłym roku :).


poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kawowo-czekoladowy chlebek bananowy

Przepyszny chlebek bananowy, który dodatkowo kryje w sobie bogaty smak czekolady i delikatny posmak kawy. Czy połączenie bananów z czekoladą i kawą także zdobywa Wasze serca? Bo moje na pewno. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, chwilę po upieczeniu, jak i na zimno. Nam najbardziej smakował polany syropem klonowym, ale pasuje do niego także masa innych dodatków. Następnym razem na pewno spróbuję go z białym serem. W planach mam także modyfikację tego przepisu w formę muffinów bananowych :).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...